Norra Lilleskogsvägen 9, 441 96 Alingsås. Tel 0322–51281
 
line decor
  
line decor


 
 
 

KONFERENSLOKALER

 

I den röda längan finns ändamålsenliga
utrymmen för möten, konferenser, föredrag
och grupparbete. Den stora salen (se nedan)
kan möbleras utifrån behov och önskemål och lämpar sig även för rörelseaktiviteter som
drama, dans m m liksom för meditation och liknande.

 

 

 

KONFERENSSAL

Rymmer upp till 60 personer i "biosittning".
Utrustning:
Storbildsprojektor, tv och video, ljudanläggning, mikrofon, mygga.

 

KONFERENSRUM
Plats med bord för 15 personer.
Utrustning:
Whiteboard och projektorduk
.

LOKALER I HUVUDBYGGNADEN  

TÄRNAN
Ett smakfullt inrett grupprum i annexet
med 17 stolar, ej bord.
Blädderblock finns.

 

TRANAN
Mindre grupprum i annexet med soffa och stolar.
7 sittplatser runt ett bord.
Ingen utrustning.BIBLIOTEK
Stort bord med sittplatser för 10 personer.
Blädderblock finns.


KAPELLET

MARGARETARUMMET

Sittplatser för 25 personer.

Grupprum för 6 personer, ingen utrustning.

MEDITATIONSRUM

Av Eva Månsson Carleheden, vid ibruktagandet av Meditationsrummet den 16 december 2016.

"Osynligt, ingen hand förmår fånga det. Orörbart, och ändå, överallt rörs man av det. Vad är det då? O under. Vad är det inte? Namnlöst. Dåraktigt försökte jag gripa det. Jag slöt handen. Trodde jag höll det fast. Men det flydde, kunde inte behållas. Full av förtvivlan lossade jag mitt grepp. Då, i min öppna hand såg jag det igen. Outsägbara under. Outgrundliga mysterium. Varför oroar vi oss i onödan? Varför vandrar vi då alla vilse?"

Detta är ord som tillskrivs Symeon den nye teologen från 900-talet.

Man har av tradition delat in bönelivet i tre spår, oratio – den muntliga, meditatio – den reflekterande, contemplatio- den skådande. Det latinska ordet contemplari betyder just skåda, och som jag förstår ordet -lämna plats för att ta emot. Det här rummet erbjuder den särskilda platsen för kontemplationen med sin rymd och enkelhet. Mattan och kudden något basalt att sitta på. Det är angeläget att kroppen är i vila i den stilla tysta bönen. Sittställningen ska därför vara så stabil som möjligt. Stabil och avspänd. Kroppen är grundad mot underlaget och fundament för bönen, liksom den rogivande andningen som stillar sinnet.

I vardagen finns mycket strävan, mål att uppnå, aspekter att förhålla sig till. Att kunna bereda plats för det outgrundliga mysterium som finns bortom bilderna, bortom kategoriseringarna är att öva sig i att ta emot det som i oss och runt oss är större än vi själva. Med de mest primära uttrycken för mänskligt liv, kroppen och andningsböljan som grundläggande fundament.

 


ÖPPEN ATELJÉ
I GULA HUSET

Ateljén finns för dig under hela din vistelse på Lilleskog.

• För att rita finns vaxkritor och pennor.
• Akvarell, akryl, vattenfärger och olika sorters papperskvalitet finns för ditt måleri.
• Här finns möjlighet att skapa av årstidsinspirerat återvinningsmaterial som garner, ull, filt, vax och naturmaterial.
• Material finns för tovning, vävning, stickning, virkning och broderi.

Välj en plats i något av rummen, vid bord eller vid något staffli i den avskilda miljö som Gula huset ger.
Visst material till självkostnadspris.

MAT OCH MÅLTIDER PÅ LILLESKOG

• På Lilleskog arbetar vi kontinuerligt med frågor kring miljö och Hållbar utveckling. Detta återspeglas i våra val av råvaror, där vi eftersträvar närodlade och närproducerade varor från Alingsås med omnejd. Så långt det är möjligt använder vi även Fairtrademärkta produkter (rättvisemärkt).
 
• Många dofter och smaker hämtar vi från Lilleskogs egen trädgård. Från örtträdgården hämtar vi våra kryddor till maten. Buskarnas bär och fruktträdens gåvor njuter vi av i vår egenkokade sylt och marmeladen som står framdukad vid kvällsteet till det dagligen nybakade brödet. Kakor och andra bakverk är alltid hembakade och sprider dofter från köket ända in i matsalen.
 Maten lagas från grunden, med både själ och hjärta, och vi använder inga halvfabrikat.
 
• Det vegetariska inslaget är stort i vår veckomeny, och vi värna om goda och nyttiga måltider som även är vackra för ögat.
 
• Våra frukostar är alltid klimatsmarta.
 
• Vi är angelägna om att tillmötesgå personliga behov och önskemål vad gäller födoämnesallergier och specialkost - låt oss veta dina behov vid anmälan!

Tider för måltider

Frukost 8.00

Förmiddagskaffe 10.00

Middag 12.30

Eftermiddagskaffe 15.00

Kvällsmat 17.00

Kvällssmörgås 20.00.

Tiderna kan anpassas i viss mån efter önskemål och behov.

 

 

 

 

 

 
 

 
 


< ALLMÄNNA UTRYMMEN

< KONFERENSLOKALER

< ÖPPEN ATELJÉ

• KAPELL & IKONER

• HISTORIA

• VÄGBESKRIVNING:

Avfarter till Lilleskog:
• Från E20 norrifrån, tag av vid Bodarnemotet och tag genast höger i rondellen och höger i nästa rondell. Följ sedan skyltning mot Lilleskog!
• E20 från Göteborg, tag avfart höger skyltad Lilleskog Stiftsgård.

KONTAKT epost

_____________________

MEDITATIONSRUM
PÅ KAPELLVINDEN

Tal av Helena Högström vid invigningen den 16 dec 2016.

* * *
Tankar om Vinden
Lilleskog med sitt Själavårdsinstitut. En plats som speglar själavårdens mångfald. En plats med samtalet i centrum. Med varandra och med Gud. För detta vet vi finns och behövs många olika rum. Själavården behöver olika språk, uttryck och vägar.

Måltidsrum - Skyddade samtalsrum – väntrum - grupprum – planerings och mötesrum – gemenskapsrum – gudstjänstrum och naturens rum – massagerum.

Vi har saknat, längtat och drömt om ytterligare ett rum för verksamheten: ett tomhetens, och enkelhetens rum - ett rum för det ordlösa samtalet. För meditation, stillhet och avslappning som är viktiga delar i verksamheten.
Nu har Lilleskog fått det rummet. Här är vi nu, i detta vackra rum på vinden. Det känns så fint. Med sin tomhet berör rummet. Med sin stabila murstock och bärande bjälkar. Avskilt men med öppenheten ut mot Mjörn och vägens rörelser utanför. En beröring för kropp, själ och ande.

Att komma till Lilleskog, är att välja att gå åt sidan från den pulserande vägen. För att komma hit till vinden behöver vi inte bara ta ett steg åt sidan längst vägen, vi måste gå åt sidan ett steg till. Över gården, ställa av oss skorna, gå upp för den lilla trappan. Här kan vi komma undan alla intryck, det är lite bortanför, lite ovanför, vid sidan om. Vi behöver så väl rum där prestationen får stanna av och ett sådant rum har vi nu på Lilleskog. Här på vinden kan Andens vind få blåsa vart den vill.
Ett tomt rum – ett öppet rum – ett rum vi nu ser fram emot att få lära känna.